Vår mann i Russland

Full konsentrasjon, ukjent utstyr og bak ligger mange, mange timers øving, terping og jobbing. Nå sikter Jon Sindre Lund Gabrielsen mot gull i VM.

I disse dager representerer han Norge under verdensmesterskap i yrkesfag, i Kazan, Russland. Der deltar mer enn 1300 unge utøvere fra mer enn 60 land. (Se fakta om VM i bunnen av artikkelen).

22 år gamle Jon Sindre Lund Gabrielsen fra Høvåg i Lillesand er fornøyd bare med å komme på landslaget og få representere Norge og Agder. Men tidligere lærer tror Jon Sindre kan nå langt og bli topp tre i verden. - Og på en god dag, kan han vinne, sier Karsten Øen som tidlig så noe helt spesielt i eleven sin.  – Jon Sindre er av en helt spesiell kaliber. Han krevde skikkelige svar, var nysgjerrig og spurte masse. Sånn sett gjorde han meg til en bedre lærer. Jeg måtte være veldig godt forberedt og skjerpet. I Russland blir jeg ikke overrasket om han gjør det svært godt, ja han kan gå helt til topps, spår Karsten Øen, avdelingsleder og lærer på Kvadraturen videregående skole.

Deltar i klassen bilfag/lett kjøretøy
Jon Sindre deltar i verdensmesterskap i yrkesfag i klassen bilfag/lett kjøretøy. - Konkurransen innebærer bilskruing, feilsøking og å finne ut hva som er galt med en bil. Konkurransen er delt inn i ulike moduler og oppgaver, så i prinsippet kan jeg få oppgaver om hva som helst og i hvilket som helst bilmerke. Det er, f. eks sjekk av bremse, "body electric" (dvs vindu, lys osv)  motorteknisk, elektro, mekanisk, feilsøking og reparasjon. Jeg må også være kjapp fordi konkurransen går på tid.  For å hevde seg må enn ha veldig solid kunnskap i bunnen og være allsidig og kjapp, forklarer Jon Sindre.

-Oppgaven er laget så du ikke skal rekke det, egentlig. Så det gjelder å holde hodet kaldt. Må løpe og gjøre ting optimalt for å ha sjanse til å bli ferdig.

Stort å få delta i VM i yrkesfag
Det kan sammenliknes litt med kokkelandslaget, der de øver og øver og hver minste detalj teller. Forskjellen er bare at vi ikke vet hvilke "ingredienser" vi får. For å gjøre konkurransen så rettferdig som mulig, så vet vi på forhånd ikke hva slags merke det er på bilene som blir brukt og ikke hva oppgaven går i.  Utstyr og verktøy får vi låne der borte, men igjen vet vi ikke hvilket merke og hva slags utstyr vi får bruke. Så den første dagen går med til å sette seg inn i hva vi har tilgjengelig å bruke under konkurransen. Øvelsene kan ta fra 2 til 4 timer og går over 4 dager, så det er mye enn skal igjennom, forklarer Jon Sindre.

Bransjen gir full støtte
Hva er vanskeligst og hvordan forbereder du deg når du ikke vet hva oppgaven går ut på? -Det at det kan være hvilket som helst bilmerke er vanskelig. Jeg har prøvd å få tilgang på bilder av andre merker og ulikt utstyr. Heldigvis har jeg møtt utrolig stor velvilje i bransjen. Uansett hvilket bilforhandler (les merke) jeg har kontaktet, så stiller folk opp - gjerne på en lørdag etter jobb, så jeg kan få skrudd og øvd meg på biler av andre merker enn her på jobb. Også utstyrleverandører har sendt ned utstyr til mangfoldig tusen kroner, som jeg fritt får låne i flere måneder mens jeg har øvd og forberedt meg. Alle sier ja – og det er utrolig stas å få den type oppbakking, forteller Jon Sindre.

Men all øving gjør du på fritiden? Ja, jeg har jo en jobb å gjøre, men de er veldig positive her hos Frydenbø. Samtidig lærer jeg jo av det jeg gjør på jobb også. Men ja, det har gått utrolig mye fritid med på dette. Av og til lurer jeg litt på hvorfor jeg gjør det? Men så deltar jeg i en konkurranse og så er det gøy når du har fått det til. Av og til står vi helt fast, da tenker jeg det er bare å begynne å måle noe, ett eller annet også plutselig så løsner det. Bedre å gjøre noe enn å fryse. Da er det verd det. Så er det gøy å vinne også, da, sier han med et stort smil.

Ikke bare viktig å vinne
Er det å vinne som motiverer deg til å gjøre dette? -Det er gøy å vinne, men det som motiverer meg mest, er at da jeg gikk på grunnskolen, så fikk jeg beskjed om at jeg hadde for gode karakterer til å gå på yrkesfag. Men det er vel det dummeste jeg har hørt. Fortsatt er det lærere og foreldre som sier dette. Jeg vil så gjerne vise at det fins mange muligheter hvis du f.eks vil bli bilmekaniker. Du kan hevde deg i konkurranser og bli skikkelig god uansett hvilket fag du brenner for. Tror mange ungdom blir påvirket av foreldres ønsker og ikke det de egentlig vil. Så det å vise mulighetene til andre ungdom som har lyst til å ta fagutdanning – det driver meg til å gjøre dette.

Erfaren deltaker
Jon Sindre har tidligere deltatt regionalt, nasjonalt og i Europamesterskap. De to første konkurransene gikk han helt til topps og rett inn på landslaget. I EM i Budapest i 2018 fikk han en 3. plass og karakteriserer det som "ganske greit" –Da var jeg veldig nervøs før og etter konkurransen. Det er jeg ikke nå. Jeg er selvsagt spent, men tenker at jeg har forberedt meg så godt jeg kan og skal gjøre mitt beste. Har deltatt på konkurranser før, også prøve-VM tidligere i år, så det hjelper. Jeg skal gjøre så godt jeg kan. Da blir jeg fornøyd uansett hva slags resultat det blir. Jon Sindre vil ikke spekulere i plassering og understreket at det er en tøff konkurranse, med 36 deltakere fra hele verden. "I andre land er det vanlig at når deltagerne blir tatt ut på landslaget, så blir de kjøpt ut av staten og kan konsentrere seg 100 % om å trene til konkurransen, i 2-3 år. Selv må han jobbe og øve ekstra på fritiden. "Jeg skrur på jobb også og får inn biler å øve meg på hele tiden. Må jobbe på de bilene som kommer inn. Det er nok en fordel når vi ikke vet noe om type oppgave eller bilmerke. Da er det om å gjøre å ha gode generelle kunnskaper.  

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Agder-delegasjon til Russland og VM i yrkesfag 

 

Heiagjeng
I 2020 skal Agder fylkeskommune arrangere NM i yrkesfag. Derfor sender fylkeskommunen ned tre ansatte for å lære om arrangementet og det å avvikle yrkesfag-konkurranser, i tillegg får de være heiagjeng for Jon Sindre. I tillegg blir daglig leder for opplæringskontoret til bilbransjen, Per Ole Sæverud og Jon Sindre sin sjef hos Frydenbø, Sondre Hansen, med. - Det er stas at han er med og veldig inspirerende for de andre i bedriften. Vi er veldig stolt av han og tror det skal bli gøy for han. Han er så rolig og god. Han kan overraske og vinne. Men det er en hard konkurranse og flott at han har kommet så langt – så for oss er han en vinner allerede. Så skal jeg være ærlig på at det også skal bli godt å få han tilbake til en normal arbeidshverdag. Men først skal vi heie på han i Russland, sier Hansen, med et smil. Jon Sindre kom til oss som lærling og er i dag ansatt her. Lærlingeordningen er en god rekrutteringsform for oss, sier Sondre Hansen.

Viktig forbildet
-At vi har en så god kandidat fra regionen, som har hevde seg så høy er kjempegøy, både for han og for oss. Samtidig er han et fantastisk forbilde for andre. Han er så ivrig og iherdig og konsentrert og fokusert. Han har imponert før og kan godt gjøre det igjen. Selv om han arbeidet godt til vanlig, så takler han konkurranser også svært godt, kanskje nettopp fordi han er så rolig og får ting unna raskt. Så jeg ønsker han lykke til! Sier Per Ole Sæverud.

Også rektor ved Kvadraturen videregående skole, Morten Torkelsen skal være med og han heier gjerne på Jon Sindre.  -For skolen er det veldig stas fordi vi tar det som et kvalitetsstempel at vi kan levere undervisning som får våre elever ikke bare i Norges-toppen, men i verdenstoppen. Til neste år skal vi være med å arrangere Yrkes-NM- når Agder blir arrangør i 2020, så både vi og andre fra fylkeskommunene skal bort for å lære om arrangementet i tillegg til å heie på Jon Sindre. Disse konkurransene er viktig for å vise kvaliteten som ligger fagopplæringer og er med på å heve prestisjen for de med en fagutdanning. Det tenker jeg er viktig for regionen vår og for våre ungdommer. Agder er verdensledende innen en rekke fagområder, med dette viser vi at vi også har undervisning i verdensklassen, påpeker rektor, Morten Torkelsen.

Lykke til!
9 konkurranser fordelt på 4 dager, skal Jon Sindre gjennom før han og resten av oss vet plasseringen han får. I lang tid har alt rettet seg mot konkurransen i Russland. Og etter på? –Da skal det være godt å bli ferdig. Det tar som sagt mye tid å konkurrere og når du står midt i det så lurer jeg fælt på hvorfor jeg gidder. Men så er det gøy også da. Med deltagelse i VM får jeg prøvd meg så langt det er mulig. Nå er jeg 22 år og har fått fast jobb. Da er jeg ikke lenger kvalifisert til å delta i Yrkes-konkurranser for elever og lærlinger. Så etter denne konkurransen blir det fokus på jobb og å skru på egen biler. Da er han klar til å legge opp. Men først venter Russland, VM og ukjente oppgaver. 

Vi ønsker lykke til!

 (Se fakta om WorlsSkills under bildet)

 

FAKTA om WorldSkills:

Worldskills – verdensmesterskap i Yrkesfag arrangeres i Kazan Russland , 22-27. august

Jon Sindre Lund Gabrielsen (22 år) fra Høvåg i Lillesand tidligere elev på Kvadraturen videregående skole, deltar på det norske landslaget

Norske landslaget sender deltagere til 17 ulike fag i VM i yrkesfag (Worldsskills)

1354 deltagere fra 63 land konkurrerer i 56 fag.

45. gang verdensmesterskap i yrkesfag arrangeres

I 2020 arrangeres NM i Yrkesfag i Kristiansand, med Agder fylkeskommune som arrangør sammen med WorldSkills Norge