Hvem skal lage nytt fylkesordførerkjede?

I disse dager lyses det ut en konkurranse for å finne hvem som skal designe og lage nytt fylkesordførerkjede for Agder fylkeskommune. Aust-Agder fylkeskommune og Vest-Agder fylkeskommune blir fra 01.01.2020 slått sammen til en fylkeskommune. Fylkeskommunene skal i den forbindelse anskaffe et nytt fylkesordførerkjede.

- Kjedet har en sterk og svært synlig symboleffekt som bør gjenspeiles i designet. Derfor bør designerne og kunstnerne demonstrere forståelse for regionen og fylkeskommunen gjennom forslagene sine, sier kommunikasjonsrådgiver Cheryl Macdonald i Vest-Agder fylkeskommune.

Det ferdige smykket skal bestå av kjede og anheng med våpenskjold. Det nye fylkesvåpenet består av et eiketre i gull på rød bakgrunn og ble vedtatt av fellesnemnda 4. juni og igjen av de to fylkestingene 19. juni 2018.

Viktig symbol
Fylkesordførerkjedet har en sterk symbolverdi for fylkeskommunen. Det er å anse som en brukskunstgjenstand og må tåle flittig bruk. Kjedet må være fleksibelt slik at det kan tilpasses ulike personer, og vil falle pent på framside og bakside uavhengig av høyde eller kjønn.

- Det er vanskelig å gjenbruke deler av de eksisterende fylkesordførerkjedene. Dessuten har det stor symboleffekt at den nye organisasjonen får et nytt kjede. Nå er vi spente på forslagene som kommer inn, og hva fylkesordførerkjedet vil kunne symbolisere for fylkeskommunen og regionen, sier Macdonald. Prisrammen er satt til maksimalt 200 000 kroner for design og utførelse. 

Leverandør velges 23. mai.
Frist for å levere inn forslag er satt til 3. mai. Deretter vil en gruppe bestående av de to fylkesordførerne på Agder, Gro Bråten og Terje Damman, sammen med fagpersoner fra fylkeskommunene innen fagene kultur, kommunikasjon og politisk sekretariat, velge tre finalister. 23. mai skal fellesnemnda for sammenslåingen av de to fylkeskommunene, etter planen, velge hvem som skal lage det nye fylkesordførerkjedet.

Les utlysningsteksten her.