Gründere fra Agder på topp ti i internasjonal pitchekonkurranse

Den siste uken har en delegasjon fra Agder deltatt på festivalen South by Southwest (SXSW) i Austin Texas. Delegasjonen bestod av blant andre fylkesvaraordfører for Vest-Agder Tore Askildsen, Kristiansands ordfører Harald Furre, og et utvalg av gründere fra Agder.

Bildetekst: Tore Askildsen, Leif Arne Dalane (Sharebox), Max Trommer (Rebartek) og Harald Furre. Ordførerne sammen med 5. og 6. plass i International Accelerator

Festivalen SXSW var tidligere kjent som en musikkfestival, men i senere år har den utviklet seg til å bli en av verdens største plattformer for møte mellom kreativitet, teknologi og politikk. Hvert år samles hundretusenvis av mennesker i Austin for å få med seg mangfoldet av foredrag, konserter, konkurranser og politiske diskusjonspaneler som SXSW har å by på.

Lokale gründere må raskt ut i verden

Fylkesvaraordfører Tore Askildsen peker på verdien i en slik reise for nye gründere, og mener det kan være avgjørende for lokale etablerere å komme seg raskt ut i verden.

-          Av og til kan det være like viktig å gå direkte ut i det internasjonale markedet som det lokale og nasjonale. Markedet er så mye større her ute, så det skal mye mindre til for å få komme et skritt videre og utvikle produktene.

To gründerselskap fra Agder på topp ti

Fylkesvaraordføreren fulgte gründerne tett, da de presenterte sine forretningsplaner foran et internasjonalt dommerpanel i pitchekonkurransen som fant sted i Austin.

-          I år har vi lagt opp slik at gründerne får en opplæring i å spisse budskapet sitt i forkant av reisen, og jeg synes alle de fem gründerne vi hadde med gjorde en kjempejobb. Og så var det veldig gøy å oppleve at to av de fem gründerne kom på topp ti, med Rebartek på femteplass og Sharebox på sjetteplass, sier Askildsen.

Askildsen legger til at gründerselskapene Intoto, Firemesh og AppSens fra Agder også leverte solide pitcher som imponerte.

Gründer og CEO for Rebartek, Maximilian Trommer forteller at reisen har hatt flere positive sideeffekter:

-Det er inspirerende å oppleve en by som Austin sammen andre gründere. Reisen og forberedelsene i forkant har vært med på å bygge en team-følelse blant gründerne fra Agder. Vi kan bruke hverandres kompetanse og nettverk. I tillegg har reisen skapt en god kontakt mellom gründerne og det offentlige i Agder. Det synes vi er viktig med tanke på fremtiden for næringslivet i Agder, sier han.

Artkkelen fortsetter under bildet.

Deltagere fra Agder

Bildetekst: Tina Abrahamsen (Business Region Kristiansand), Erle Holstad Wright (Kristiansand Kommune), Linn Therese Bjugan (Aust-Agder fylkeskommune), Kenneth Andresen (Vest-Agder fylkeskommune), Tore Askildsen (Vest-Agder fylkeskommune), Wenche Fresvik (Aust-Agder fylkeskommune), Harald Furre (Kristiansand Kommune), Tine Mette Falck (Aust-Agder fylkeskommune) og Bodil Slettebø (Grimstad Kommune) utenfor City of Austin hvor vi hadde møte med Economic development department.

Med på reisen var også representanter fra næringsavdelingen i Agder og Kristiansand, Universitetet i Agder og lokale næringsledere.

Agder har lange tradisjoner når det gjelder internasjonalt samarbeid og næringsutvikling på tvers av landegrensene. I samarbeid med Kristiansand kommune har Aust- og Vest-Agder fylkeskommune lagt til rette for at noen lokale gründerbedrifter kan vokse gjennom internasjonalt samarbeid.

-          I Austin har vi hentet ny kunnskap om kunstig intelligens, nye businessmodeller og innovasjon som vi tar med oss tilbake til Sørlandet. Dette er kunnskap som vil kunne hjelpe oss til å utvikle en bærekraftig Businessregion, sier rådgiver ved Aust-Agder fylkeskommune, Wenche Fresvik

Tekst og foto: Jona Runarsdottir