87 åring foreslo fylkesvåpenet: Eika er god som gull!

-Det måtte bli gull eik på rød bakgrunn, fordi eika er god som gull. Den har betydd så mye for landsdelen, forklarer Harry Nyhuus (87) når han forklarer Terje Damman, hvorfor han foreslo det som til slutt ble valgt som nytt våpenskjold for Agder fylkeskommune. Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder og i denne sammenhengen leder av fellesnemnda for Agder fylkeskommune, overrakte Nyhuus blomster som takk for godt forslag.

Foto: C. Macdonald

Etter han ble pensjonist har Harry Nyhuus samle fylkes- og kommunevåpen i 10-15 år. Han har holdt en rekke foredrag og innlegg for foreninger og organisasjoner om tema. -Det har ballet litt på seg i løpet av disse årene, forklarer han. -Det er jo så lett å drive research på PC'en. Men jeg har ikke pins fra alle kommunene. Særlig på Sunnmøre har de vært tilbakeholdne med å gi ut pins. Våpenskjoldene har jeg laget selv når jeg ikke har fått, forklarer han. En medvirkende årsak til interessen har vært at han har reist mye og besøkt mange av landets kommuner. I tillegg er han over gjennomsnittlig interessert i historie. Men han har avgrenset det til norske kommuner. –Jeg har vurdert å samle fra Sverige og Danmark, sier han. -Da må du begynne på nye rom sier Damman og begge ler.

Når Terje Damman ser hull i samlingen fra Vest-Agder lover han å lete i lommer og skuffer hjemme i et forsøk på å komplementere samlingen.

Historie bak hvert våpenskjold

Harry har mange eksempler:

• Lillehammer f.eks med Birkebeinerne. Det var frillen til Kongen som fikk et barn, et barn som senere ble konge.
  • Eller ordet "skeid" som betyr hestekonkurranse. Det er bakgrunnen for kommunenavnet til Ski, som har tre hestehoder i våpenskjoldet.
  • Sør-Fron har ei klubbe – som er hentet fra en fortelling fra kristningen av Norge.
  • Vassdrags-kommuner har gjerne vanndråper.

Harry Nyhuus omringet av våpenskjold.

-Selv kommer jeg fra Numedal, og i våpenskjoldet til Nore og Uvdal kommune har vi middelalder stabbur. Setesdalen liker å tro at de har de eldste stabbur, men det har de ikke, sier han bestemt og peker på kommunevåpen i gull og grønt. Slik fortsetter han å fortelle om flere våpenskjold. - Det er veldig mye historie i alt dette, i hvert eneste våpenskjold, understreker han.

- Nå får du jo litt av en opprydningsjobb i 2020. Ikke bare Agder og fylkeskommunene, men også en rekke kommunene som slår seg sammen, sier Damman,

- Ja hvis jeg lever så lenge. Jeg er tett på 90. Bare tolv år til jeg er hundre, svarer Nyhuus.

- Du ser ikke sånn ut. Du kan nok utrette mye på de tolv årene, mener Damman.

Så ler begge mennene igjen.

Fra tak til gulv

Så rettes oppmerksomheten tilbake til veggene. -Jeg har ikke alle 452.  Tror jeg har 398. Nå skal de ned i ca 350, en reduksjon på omlag 70 stykker, forklarer Nyhuus. Et eget rom i huset på Søm er omgjort til "museum". Her henger det vegg til vegg med våpenskjold, pins og krus. En formidabel samling etter hvert. Men hva som skal skje med samlingen etter hans død er han usikker på.  -Jeg må vel donere det til noen, kanskje en samler kunne vært interessert? Terje Damman foreslår at kanskje KS kunne vært interessert?

Historie også i stedsnavn

- Jeg tar en dag om gangen, sier Nyhuus. Så skrifter han tema. - Men jeg sendte inn forslag til Agder sitt nye våpenskjold. Jeg sendt inn det med gull eik på rød bakgrunn, men tegnet også et annet forslag jeg valgte å ikke sende inn, med det sydligste spissen av Norge, en egd og med et fyr - men det sendte jeg altså ikke inn.

Mens han forklarer tanken bak dette forslaget, foreslår Terje Damman at dette kunne fungert som et fint kommunevåpen for Nye Lindesnes. Sier du det? Sier Nyhuus. -Det hadde jeg ikke tenkt på. Dessverre er det for sent nå, sier Terje. Så begynner de på en samtale om Lindesnes og om stedsnavn kontra kommune navn, før Harry kommer på at Damman, etternavnet til fylkesordføreren kommer fra dammer. Det kan Terje bekrefte at stedet navnet kommer, fra er et lite sted utenfor Mandal, med dammer fra gammelt av.

Så kommer Harry på at han har skrevet innlegg i avisen om navnevalget på Agder fylkeskommune. Her er Harry Nyhuus helt på linje med fylkespolitikerne og Terje Damman om at Agder er det naturlige navnet på det nye fylket i sør.

-Jeg er imponert over samlingen men særlig over kunnskapen til Nyhuus. Jeg forstår godt at han blir brukt til å holde foredrag om dette, avslutter Terje Damman etter omvisningen i våpenskjoldsamlingen på Søm, i Kristiansand.

Det ligger mye historie i hvert våpenskjold forklarer Harry Nyhuus.